Soğan doğrarken ağlayanlar buraya! Sırrı kökündeymiş, bir daha gözünüzden yaş gelmeyecek

Soğan doğrarken gözlerden yaş gelmesini önlemek için denenen pek çok alternatif var. Bu sorunu önlemek mümkün değil üzere görünse de birtakım tesirli tüyolar mevcut. Bu usuller sayesinde soğanı doğrarken hiç etkilenmeyeceksiniz.

Soğanın içerisinde bulunan sülfür bileşiği doğrandığı vakit havaya yayıldığı için gözlerin yaşarmasına neden olur. Soğanı doğrarken gözlerden yaş akmamasını sağlayacak prosedürler ise birçok kişi tarafından araştırılıyor. İşte en fonksiyonlu prosedürler.

Buzdolabına koyun

Soğanı buzdolabında bekletip doğramayı deneyin. Doğramadan evvel 15-30 dakika buzdolabında bekletmek enzimlerin daha yavaş salınmasını sağlar ve bu da gözlerin yaşarmasını azaltır. Soğuk, soğandaki alliinaz enzimlerinin buharlaşmasını yavaşlatır. Bu enzimler havaya karışarak gözleri tahriş eden hususlara dönüşür.

Suyun içinde doğrayın

Soğanı su dolu bir kap içinde doğrayabilirsiniz. Bunun için geniş ve derin bir kap kâfi olacaktır. Su, soğanın saldığı tahriş edici unsurları yakalayarak havaya yayılmasını mahzurlar. Böylelikle gözleriniz bu unsurlarla temas etmez. Ayrıyeten keskin bıçak kullanarak bu prosedürü destekleyebilirsiniz. Doğradığında hücreleri daha az parçalayarak daha az enzim salınmasına yardımcı olur.

Kök kısmına dokunmayın

Soğanın kök kısmı tahriş edici unsurların en ağır olduğu bölgedir. O nedenle kök kısmına dokunmadan doğramaya devam edin. Böylelikle hususların havaya salınımını geciktirmiş olacaksınız.

Bir öteki tüyoda ise sirkeli su kullanabilirsiniz. Sirke, soğandaki enzimlerin tesirini azaltabilir ve göz yaşartan unsurların salınımını büyük ölçüde önler. Fonksiyonu artırmak için aspiratör kullanarak havanın dağılmasını sağlayabilirsiniz.

Soğan doğrarken yüzünüzü korumak için havuz gözlüğü yahut laboratuvar gözlüğü kullanılabilir. Kulağa farklı gelse de gözlerinizi büyük bir sıkıntıdan kurtaracak. Yayılan kimyasalların gözlere gelmesini önler. Hava salınımını önleyen rastgele bir gözlüğü tercih edebilirsiniz.

Doğrama tahtasına ve bıçağına biraz limon suyu sürebilirsiniz. Limon suyunu tahtanın etrafına damlatabilirsiniz. Asidik ortam, enzimlerin çıkışını kıracaktır. Doğrarken lisanınızı yavaşça dışarı çıkarmayı deneyin. Gözlerin ve burnun yakınındaki hususlar havaya salındığında yayılma halini değiştirecektir.

Soğan doğrayacağınız ortamın yakınında mum yakmayı deneyin. Mumun alevi, göz yaşartıcı hususların gözlere ulaşmasını engelleyebilir. Doğrama süreci sırasında ise soğuk su için. Su tüketimi, bedenin reaksiyonlarını hafifletir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir