Kayseri’nin Kocasinan ilçesi hudutlarında yer alan Yemliha ve Ebiç mahallerinde üretilen Yamula patlıcanının hasadı başladı. Kızılırmak Irmağı’nın ayırdığı iki mahalle ortasında yaklaşık bin dekar alanda üretimi yapılan coğrafik işarete sahip Yamula patlıcanı, bölge halkının değerli gelir kaynakları ortasında bulunuyor.
Yıllardır klasik formüllerle hasat edilen Yamula patlıcanı kurutmalık, reçel, turşu üretimi olmak üzere 50 farklı çeşitte bedellendiriliyor.
‘REKOLTE BİN 500-2 BİN TON CİVARINDA’
DHA’nın haberine nazaran Yemliha Mahallesi’nde 40 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Ahmet Aydemir (63), “Yamula patlıcanı üretiyorum. 40 yıldır kendim grup, biçiyorum fakat bu yılki üzere hiç olmadı. Mahsullerimiz para etmiyor, ziyan ediyor. Personelliği karşılamıyor. Devlet büyüklerimizden bu işe bir tahlil bekliyoruz. Birebir vakitte tarım kredi kooperatiflerinin faizleri çok yüksek seviyelerde. Bunların inmesini talep ediyoruz. Rekolte, bin 500-2 bin ton civarında. Yamula patlıcanının yöresine nazaran kendi aroması var. Bizim Kayseri halkı, bizim patlıcanı çok sever. Kayseri civarında tüketiliyor” dedi.
‘GERÇEKTEN MAĞDUR DURUMDAYIZ’
Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Cengiz Devinç (55) ise “Girdi maliyetleri çok yüksek. Çalışanlar çok değerli. Şu anda bizim yaptığımız hasat emekçinin günlük parasını karşılamıyor. Mağdur durumdayız. Bu türlü giderse, bu çiftçilik bitecek. Her sene düzgündü, bu sene hiç tadı yok. 5 lira, 6 lira fiyat veriyor. Patlıcan ayna üzere, lezzeti çok hoş, aroması hoş. Kızartmalık, dolmalık üzere her türlü tüketilebilen bir gereç. Lakin bu sene hiç tadımız yok. Gübre ve mazot çok kıymetli. Geçen sene patlıcan 12 liradan aşağı hiç düşmedi. Bu sene 15’i görmedi bile. Bizim aldığımız kullandığımız her şey, ikiye üçe katladı. Bu mahsulü tarlada koysak kıyamıyoruz, koymasak para etmiyor. Ne yapacağımızı bize şaşırdık, şu anda nitekim mağdur durumdayız. Bu bölgede aşağı üst 250-300 dönüm üzere ekiliyor” diye konuştu.
‘BU, ÇOK LEZZETLİ BİR PATLICAN’
Patlıcanın Yemliha’ya mahsus bir patlıcan olduğunu lakin Ebiç Mahallesi’nde de ekildiğini söyleyen Devinç, “Aramızda Kızılırmak Irmağı var. Toprak standartlarımız da aslında genelde tıpkı. Topraklarımız çok verimli. Sulamasını Kızılırmak’tan gelen suyla Yemliha barajından yapıyoruz. Bu, çok lezzetli bir patlıcan. Kızartmalık, dolmalık ve yemeklik oluyor. Bunun çok hoş güveci ve ufaklarından reçeli olur. Herkese denemeleri tavsiye ederim. Bizim düşüncemiz, bunun tanıtımının gereğince yapılamaması oldu. Kayseri’den öteki çok bir memleket bu patlıcanı bilmiyor. Bilmediklerinden de yiyemiyorlar. Herkese birer kilo alıp, yemelerin tavsiye ediyorum” dedi.
‘FİYAT AÇISINDAN MUTLU DEĞİLİZ’
10 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Gökhan Karaaslan (35), “Yöremize özel Yemliha patlıcanı üretiyoruz. Yemliha patlıcanımız tadı ile aroması ile yemeklik, kızartmalık, dolmalık, közlemelik oluyor. Patlıcanımız, Türkiye genelinde pek fazla tanınmıyor. Daha fazla tanınması halinde ülke genelinde de çok sevileceğine inanıyoruz. Yamula patlıcanı, bölgede çabucak hemen herkesin geçim kaynağı durumunda. Kızılırmak Irmağı kenarında farklı bir iklim olması nedeniyle patlıcanın tadı çok daha lezzetli oluyor. Bu lezzeti tadanlar da vazgeçemiyor, Kemer patlıcanından farklı bir tadı var. Vatandaşlarımıza yemelerini tavsiye ediyoruz. Hasat, eylülün ortasına kadar devam edecek. Bu sene rekoltelerimizden mutluyuz lakin fiyat açısından şad değiliz. Patlıcanımız, Türkiye genelinde pek fazla tanınmıyor. Yalnızca Kayseri yöresine ilişkin. Bu sene çiftçi mağdur. Fiyatımız düşük lakin eserler tarlada kalıyor. Satamıyoruz, emekçinin masraflarını çıkartamıyoruz. Bu sene girdi maliyetleri çok değerli. Geçen sene 20 lira bandında satılıyordu. Bu sene patlıcan 6 lira. Kontratlı üretime geçmek istiyoruz. Çiftçi şuurlu üretim yapmıyor. Bir eser para ettiğinde herkes birebirini ekiyor. Devlet büyüklerimizden Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki kayıtlı eserleri denetim etmelerini istiyorum” diye konuştu.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)